Antti Tuuri : Pitelemättömät

Suomalaisaviopari on vuokrannut Rooman läheltä keskiaikaisesta kaupungista asunnon vuodeksi kirjallisia töitä varten. Pariskunnan työrauha vuokrahuvilalla häiriintyy, kun tuttu naistaiteilija ystävättärineen tunkee väkisin vierailulle. Pian käy ilmi, että naiset pakoilevat Järvikannasta, pitelemätöntä miestä, jonka seurassa joutuu aina hankaluuksiin. Järvikannaksen ex-vaimoina naiset tietävät tämän liiankin hyvin. Pian se selviää myös muille, ja tapahtumat saavat odottamattomia käänteitä.

       
   

Petri Karra : Kotiinpaluu

Nelikymppinen Eevertti Ylitalo palaa kotiseudulleen Pohjanmaalle. Hänen isänsä Ylermi on kuolemassa holtittomiin elintapoihinsa, jotka ovat johtaneet lopulta syöpään. Eevertti vie Vaasaan mukanaan uusperheensä, avovaimon ja tämän tyttären. Kun he saapuvat huvilan pihaan, vastassa on isän kikattava naisystävä Raija, jolla on vartalonsa peittona pelkkää kermavaahtoa. Ylermi itse ajaa häntä takaa pyörätuolilla, eikä hänelläkään ole verhonaan muuta kuin jalkojen välistä sojottava samppanjapullo. Joidenkuiden libido ei suostu kuolemaan.

       
   

Cormac McCarthy : Tasangon kaupungit

Jatkoa McCarthyn aiemmin ilmestyneille Kaikki kauniit hevoset ja Matka toiseen maailmaan -teoksille. Kohtalo tuo yhteen trilogian aiempien osien päähenkilöt, John Grady Colen ja Billy Parhamin. Nuoret miehet ovat päätyneet töihin samalle hevostilalle Uuteen-Meksikoon. Vuosi on 1952, yötaivasta sumentavat kaupungin neonvalot, cowboyn elämänmuoto on hiipumassa. Bordellikäynnillä Billyn kanssa John Grady tapaa nuoren ilotytön, Magdalenan. Vastoin Billyn ja muiden neuvoja hän päättää pelastaa tytön parempaan elämään.

       
   

Joonas Konstig : Perkele

Ysiluokan päätteeksi koulun työryhmä esitti musikaalin, Reko pyysi Miikkaa soittamaan ykköskitaraa. Se oli Rekon viimeinen muistikuva Miikasta: sen ilme silloin. 20 vuotta myöhemmin Miikka on Kris Liedes, maailmankuulun hevibändin solisti. Reko on Afganistanin veteraani, jonka elämässä ei ole sodan jälkeen tapahtunut mitään. Kun puhelin soi, Reko lähtee Miikan niin sanotuksi turvamieheksi Total Warin maailmankiertueelle. Elämä on yläaste plus raha.

       
   

Timo Saarto : Vesimiehen aika

Erja Kuusama lähtee huuruisista bileistä Natsalta ja joutuu pimeässä Kaivopuistossa entisen poikaystävänsä raa'an murhan silminnäkijäksi. Mutta myös Erja pannaan merkille. Hän saa takaa-ajajia kintereilleen ja kutsumattomia vieraita asunnolleen. Sitten hän tekee kohtalokkaan päätöksen ja lähtee pakomatkalle, joka johtaa hänet lopulta suoranaiseen surmanloukkuun. Rikoksen selvittelyä vaikeuttavat poliisilaitoksen tulehtuneet ihmissuhteet, joista lankeaa synkkä varjo juuri Erjan ylle...

       
   

Lahti & Aalto-Viitala : Lusikasta luotua

Tässä kirjassa isoäidin perintöhopeat, kirpputorien alpakkaiset hiihtopalkinnot ja muistakin materiaaleista valmistetut aterimet muuntuvat koruiksi sekä käyttö- ja sisustusesineiksi. Kirjassa käydään läpi eri materiaalit, raaka-aineet, työkalut ja menetelmät. Kirja sopii myös vasta-alkajalle, mutta mukana on tehtäviä, jotka ovat pidemmällekin edenneelle harrastajalle mukavan haastavia.

       
   

Marimekko : Suuria kuvioita

Marimekko on huikea suomalainen tarina, täynnä suuria tunteita ja isoja kuoseja, surkeita epäonnistumisia ja jättipotteja. Marimekko - Suuria kuvioita tuo lukijan silmien eteen Marimekon, sen johtajat, johtaja-omistajat ja heidän visionsa yhden kerrallaan. Kirjassa kuljetaan Marimekon mukana helsinkiläisestä nyrkkipajasta Kiinaan saakka. Teos perustuu yli sataan haastatteluun ja kymmeniin arkistolähteisiin.

       
   

Teemu Keskisarja : Kirves

Historioitsija Teemu Keskisarja vaihtaa nyt aiheensa kansakunnan kohtaloista rikollisten piruparkojen ihmiskohtaloihin. Päähenkilönä on maalari Toivo Harald Koljonen, jota aikalaiset vuonna 1943 tituleerasivat "joukkomurhatyöntekijäksi". Kirves heiluu paitsi murha-aseena myös kuolemantuomioiden toimeenpanossa. Suuri yleisö muistaa mysteereistä lähinnä Ulvilan, Kyllikki Saaren ja Bodom-järven. Keskisarjan kertomat tarinat ovat tuntemattomampia, todempia, pimeämpiä ja punaisempia.

       
   

Jukka Tarkka : Venäjän vieressä

Vladimir Putinin johdolla Venäjä kehittyi Neuvostoliiton konkurssipesästä korskeaksi suurvallaksi. Suomessa taas sosiaalidemokraattinen pasifismi ja keskustan pysähtyneisyys hallitsivat turvallisuusilmastoa ja lukitsivat maan ulkopoliittisesti menneisyyteen. Näin Suomi jättäytyi turvallisuuspoliittisesti haavoittuvaan asemaan. Kirja on jatkoa Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi nousseelle teokselle Karhun kainalossa.