Bierre, Jean-Dominique : Édith Piaf : Hymni rakkaudelle

Édith Gassion syntyi vuonna 1915 epämääräisiin oloihin, vietti lapsuutensa isoäitinsä bordellissa ja akrobaatti-isänsä kiertueilla, oli välillä sokea eikä käynyt juuri koulua. Teini-ikäisenä hän alkoi ansaita elantonsa katulaulajana, ja siitä alkoi kivinen tie menestykseen. Piafin elämä oli maaginen ja traaginen: sitä värittivät menestykset ja pettymykset, loputon rakkaudennälkä ja musertavat murheet, alkoholi, lääkkeet ja monenkirjavat taiteilijapiirit. Suurimpaan suosioonsa 47-vuotiaana menehtynyt laulaja nousi vasta kuolemansa jälkeen. Kirja on ensimmäinen suomeksi julkaistava ulkopuolisen kirjoittajan kuvaus Piafista. Elämäntarinaa höystävät otteet Piafin kirjeenvaihdosta sekä kuvaliite.

   
         
 

Heilala, Elisa : Heikki Kinnunen : Tarinankertojan elämät

Koko Suomi tuntee Heikki Kinnusen, mutta mitä me tiedämme hänestä? Näyttelijälegenda on lähes kaikissa haastatteluissaan pitäytynyt puhumaan työstään - yksityiselämäänsä ja omia tuntojaan hän avaa vasta nyt. 70-vuotispäivänsä kunniaksi ilmestyvässä elämäkerrassa Heikki Kinnunen avautuu elämästään: lapsuuden isosta, alituiseen muuttaneesta rautatieläisperheestä, nuoren pojan tiestä Teatterikouluun ja sieltä Suomen arvostetuimmille näyttämöille, mm. Kansallisteatteriin, Turun kaupunginteatteriin, Helsingin kaupunginteatteriin ja Tampereen Teatteriin, unohtamatta mittavaa uraa elokuva- ja tv-viihteen maailmassa tai kärhämiä verottajan kanssa.

   
         
 

Sullivan, Rosemary : Stalinin tytär

Vangitseva kertomus Stalinin tyttären elämästä tyranni-isän varjossa ja yrityksistä riuhtaista itsensä vapauteen.  Vuonna 1926 syntynyt Svetlana Allilujeva vältti isänsä Josef Stalinin käynnistämät vainot, mutta itsemurhaan päätyneen äitinsä ohella hän menetti lähes jokaisen rakastamansa henkilön. Isän armottomat puhdistukset tekivät selvän sedistä, tädeistä ja Siperiaan karkotetusta rakastajasta. Päästäkseen Kremlin ikeestä hän kohahdutti maailmaa ja loikkasi Yhdysvaltoihin 1967 jättäen jälkeensä kaksi lastaan. Yhdysvalloissa hän avioitui ja yritti elää amerikkalaista unelmaa, mutta ei voinut lopulta paeta synkkää taustaansa. Hän kuoli Wisconsinin maaseudulla Lana Petersin nimellä yksin ja pennittömänä

   
         
 

Lachman, Gary : Aleister Crowley : Suuren pedon elämä ja teot

Pahamaineisesta okkultismin oppi-isästä populaarikulttuurin riivatuksi ikoniksi
Aleister Crowley (1875-1947)oli englantilainen mystikko, runoilija ja kirjailija. Hänen kiistanalainen, okkulttinen perintönsä on vaikuttanut vahvasti rockin jättiläisten, kuten Rolling Stonesin, Led Zeppelinin ja Black Sabbathin, tuotantoon.

   
         
         

 


 

 

Jenni Kirves : Aino Sibelius : ihmeellinen olento

Ihmeellinen olento purkaa myyttiä itseään uhraavasta muusasta ja näyttää lukijalle Sibeliukset, joiden suhde oli maailmallisen myrskyisä sekoitus intohimoa ja yhteensulautumista. Jannen tehtävä oli turvata perheen toimeentulo ja Ainon organisoida kaikki muu, tiukimpina aikoina elättääkin perhe puutarhallaan. Kirja piirtää kuvan inhimillisestä ja usein ristiriitaisestakin naisesta, joka jaksoi kuitenkin kannatella perheensä läpi taloudellisten ja henkisten vaikeuksien. Toisinaan Ainolta saattoivat loppua usko ja toivo mutta rakkaus ei milloinkaan.

   
         
 

Reetta Meriläinen  : Tytön tie  

Polvijärven evakkoperheessä kasvoi pikkuvanha, syntyjään utelias maalaistyttö. Elettiin pyhämekkojen, heinäpeltojen, kunnan monojen ja hyvien työimmeisten aikaa. Tytön pitkä tie kulki Helsinkiin ja eri puolille maailmaa, piireihin, joita maalaiskylässä ihmeteltiin, kadehdittiin ja naureskeltiinkin. Sillä aikaa Suomi muuttui: avautui ja sulkeutui, vaurastui ja köyhtyi, liikkui ja seisahtui. Sen arvoja kyseenalaistettiin, niin kuin tytönkin. Matka on ollut antoisa ja opettavainen, hauskakin, mutta oliko yläkerrassa lopulta niin fiiniä ja sivistynyttä kuin kuvitelmissa? Toivatko sohvakalusto, älylliset keskustelut, hyvät hampaat ja VIP-tilaisuudet onnen ja hyvän olon? Kannattiko polvijärveläistytön matka? 

   
         
 

Juha-Pekka Jalo : Pelisilmä veressä

Värikäs elämäkerta värikkäästä, arvostetusta jääkiekkoilijasta Petteri Nummelinista, jonka uran kohokohta oli Suomen kautta aikain ensimmäinen maailmanmestaruus 1995. Kansallisella tasolla häikäisevimmät kautensa Petteri pelasi Luganossa Sveitsissä, missä hän rikkoi piste-ennätyksiä ja voitti kaksi Sveitsin mestaruutta. Hänen pelipaitansa 33 on jäädytetty ja hilattu Luganon Pista la Resegan kattoon. Hän on ainoa ulkomaalaispelaaja, jolle tämä kunnia on suotu. 

   
         
 

Karin Sturm : Sebastian Vettel

26-vuotias formulakuski Sebastian Vettel on voittanut maailmanmestaruuden jo neljä kertaa peräkkäin. Se on saavutus, johon ovat aiemmin yltäneet vain Juan Manuel Fangio ja Michael Schumacher. Fanit rakastavat sympaattista formulatähteä, ja hän on myös toimittajien suosikki. Yksityiselämänsä hän on kuitenkin varjellut julkisuudelta tarkasti. Kokenut formulatoimittaja Karin Sturm tarjoaa nyt ensimmäisen katsaukseen Vettelin elämään ja uraan. Rehellinen henkilökuva kertoo, minkälainen on mies voitonhymyn takana.

   
         
 

Touko Perko : Mies, liekki ja unelma

Biokemisti, tiedepoliitikko ja toisinajattelija A.I. Virtanen oli Suomen biokemian tutkimuksen perustaja ja AIV-rehun keksijä. Jo 1930-luvulla hänestä tuli johtava ravitsemuksen asiantuntija. Virtaselle 1945 myönnetty Nobelin palkinto teki hänestä kansallissankarin. Virtasesta tuli Suomen Akatemian ensimmäinen esimies, ja hän johti pitkään maamme tiedepolitiikkaa. Hän oli myös toisinajattelija, joka ei hyväksynyt yya-politiikkaa eikä peitellyt mielipiteitään. Siksi hänen tiedemiesuraansa myös vähäteltiin. Elämäkerta painottaa niitä puolia, jotka hänestä ovat jääneet pimentoon.

   
         
 

Tommi Sarlin : Tommy Hellsten : ihmisyyden matkamies

Tommy Hellsten tunnetaan koko kansan terapeuttina, jonka teokset ovat puhutelleet lukijoita useilla vuosikymmenillä ja monissa maissa. Millaiset ovat hänen ajattelunsa juuret ja kuinka Hellstenin oman elämän tapahtumat ovat vaikuttaneet hänen näkemyksiinsä? Entä kuinka vuodet ovat muuttaneet hänen käsityksiään? Mitä ovat Hellstenille elämän tärkeimmät asiat? Puhutteleva henkilökuva avaa Tommy Hellstenin matkaa nuoresta loviisalaispojasta teologian opiskelijaksi, päihdetyöntekijäksi, terapeutiksi ja suosikkikirjailijaksi, jonka teosten parissa lukijat ovat peilanneet elämänsä kipukohtia.

   
         
 

Hannu Nyberg : Olavi Virta : hurmiosta turmioon

Samettiääninen Olavi Virta on yksi Suomen suosituimmista laulajista, jota arvostetaan niin tango- kuin rockpiireissäkin. Olavi Virta hurmiosta turmioon sisältää myös kaiken sen kiinnostavan tiedon miehen elämästä, jota ei ole aiemmin kerrottu ääneen.Hän oli toisaalta ahkera harjoittelija ja bisnesmies, joka toisaalta hoiti talouttaan ja elämäänsä löperösti. Skandaali vuonna 1959 taittoi Virran uran laskuun.Viina sai laulajan elämässä entistä enemmän valtaa. Teos oikaisee useita Virtaa koskevia tarinoita ja uskomuksia. 

   
         
 

Kalervo Kärki : Sydämeni sävel : Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa

Tämä teos kuvaa Toivo Kärjen elämänkaaren siten, että tarkastelun pääpaino on hänen musiikissaan. Hänen koko äänitetty tuotantonsa käydään läpi aikajärjestyksessä. Silmäys luodaan Kärjen laajaan julkaisemattomaan tuotantoon sekä hänen toimintaansa soittajana ja tuottajana. Musiikin rinnalla kulkee hänen elämäntarinansa, jota höystetään lehti- ja kirjallisuussitaatein sekä sukulaisten ja muiden aikalaisten muisteluksin. Erityisesti tilaa saavat Kärjen lukuisat työtoverit. Lisäksi selvitetään perinpohjaisesti Kärjen kuoleman jälkeen esille nostettu, ennen esittämätön materiaali aina 1930-luvulta alkaen.

   
         
 

Paul Werner : Roman Polanski : henkilökuva

Kiehtova henkilökuva elokuvaohjaajasta, jonka elämä on ollut yhtä dramaattista kuin hänen elokuvansakin. Roman Polanski syntyi vuonna 1933 Pariisissa, mutta perhe pakeni nousevan antisemitismin takia Puolaan, kun Roman oli kolmevuotias. Hänen äitinsä ja isoäitinsä murhattiin Auschwitzissa. Isäkin joutui keskitysleirille, mutta selvisi hengissä. Ensimmäisen menestysfilminsä Veitsi vedessä jälkeen vuonna 1962 Polanski käänsi selkänsä Puolalle ja matkusti ensin Englantiin ja sen jälkeen Yhdysvaltoihin, missä hän ohjasi nopeaan tahtiin useita menestysfilmejä. Polanskin elokuvat ovat elokuvahistorian tunnetuimpia teoksia, ja ne ovat saaneet useita alan arvostetuimpia kansainvälisiä palkintoja. Henkilökohtaisessa elämässään hän ei ole ollut yhtä onnekas. Hän erosi ensimmäisestä vaimostaan vain kahden avioliittovuoden jälkeen. Vuonna 1969 hänen raskaana oleva toinen vaimonsa Sharon Tate murhattiin. 1970-luvun puolivälissä Polanski tutustui Nastassja Kinskiin; heidän suhteensa herätti pahennusta, sillä tämä oli suhteen alkaessa 15-vuotias, Polanski taas yli 40. Vuonna 2002 Polanski ohjasi ehkä henkilökohtaisimman elokuvansa Pianisti, joka käsittelee eloonjäämistä natsivallan alla olevassa Krakovassa.

   
         
 

Marc Eliot : Jack Nicholson

Jack Nicholson aloitti näyttelijäuransa parikymppisenä vuonna 1958 ja on esiintynyt sen jälkeen yli 60 elokuvassa. Hän on saanut kolme Oscaria ja lukuisia muita palkintoja ja tunnustuksia. Marc Eliot käy läpi useimmat Nicholsonin tunnetuimmista elokuvista ja niiden aikana eletyn elämän naisineen, huumeineen ja muine sattumuksineen.

   
         
 

Juha Pohjonen : Rajan ensimmäinen kenraali : Fredrik Ferdinand Järnström 1870-1936

Muutosten ajan Suomesta kertova elämäkerta juhlistaa 95-vuotiasta Rajavartiolaitosta. Rajavartiolaitoksen ensimmäisen päällikön ja ensimmäisen kenraalin Fredrik Ferdinand Järnströmin elämä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa on jäänyt varsin tuntemattomaksi. Arkistolähteisiin pohjautuva elämäkerta piirtää kokonaiskuvan päättäväisen mutta itseään korostamattoman miehen sotilas urasta sortovuosien, sisällissodan ja itsenäisyyden ajan Suomessa.

   
         
 

Christina De Stefano : Oriana Fallaci : Nainen ristitulessa

Tämä on tarina eurooppalaisesta naisesta, joka lapsuudestaan asti uskalsi mennä kahden tulen väliin. Oriana Fallaci (1929 - 2006) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä journalisteista. Pikkutyttönä hän oli partisaanien juoksutyttö. Nuorena hän lähti sotatoimittajaksi ja raportoi lopulta Vietnamista, Etelä-Amerikan kriisipesäkkeistä sekä Lähi-idästä ja Kreikasta sotilasvallankaappauksen aikana, teki merkittäviä haastatteluja suurnaisista- ja miehistä ja oli naimisissa kreikkalaisen vallankumousaktivistin kanssa. Vuonna 1968 Meksikon hallituksen sala-ampujat ampuivat Fallacia joukkosurman yhteydessä Meksikossa, ja hänen luultiin kuolleen. Ajatollah Khomeinille hän uskalsi valittaa Iranin naisten huivinkäyttöpakosta ja riisui chadorinsa tämän nähden. Myöhemmin, syyskuun 11 päivän iskujen jälkeen Fallaci tuomitsi jyrkästi koko islamin. Kirjasta ei puutu käänteitä maailman polttopisteissä mutta ennen kaikkea se kertoo inhimillisen tarinan tästä itsepäisestä italialaisesta, La Donnasta. 

   
         
 

Jung Chang : Kiinan viimeinen keisarinna

Leskikeisarinna Cixi (1835-1908) oli Qing-dynastian ajan vaikutusvaltaisimpia kiinalaisia naisia. Hänen valtakaudellaan Kiina modernisoitui, mutta ajautui vakaviin sisäisiin ristipaineisiin. Millainen oli jalkavaimona vallan salonkeihin päässeen keisarinnan ura Kiinan hallitsijana? Jung Chang murtaa kuvan Cixistä armottomana despoottina ja ahneuden perikuvana.

   
         
         
 

Leena Kirstinä : Kirsi Kunnas : Sateessa ja tuulessa

Elämässä joutuu sekä sateisiin että tuuliin ja on keinuttava niin kuin Haitula, kunnes sade taukoaa. Suomalaisen runouden uudistajan ja rakastetun saturunoilijan elämä. Henkilökohtaista elämäänsä julkisuudelta varjellut runoilija kertoo nyt uransa hapuilevasta alusta, toisen kokoelman huimasta menestyksestä ja siitä miten karkasi rakastuneena Tampereelle ahtaaksi käyneitä kirjallisia piirejä. Kunnas meni naimisiin, perusti perheen ja omistautui uudelle yleisölle - lapsille. Apunaan hänellä oli Tiitiäinen, suomalaisen lastenkirjallisuuden rakastetuin menninkäinen. Akateemikko Kirsi Kunnaksen mittava tuotanto kattaa aikuisten ja lasten runoja, oppikirjoja sekä satoja suomennoksia. 

   
 

Matti Salminen : Pentti Haanpään tarina

Tietokirjailija Matti Salmisen vuosia kestäneen taustatutkimuksen ansiosta Pentti Haanpään tarina sisältää runsaasti uutta materiaalia Piippolan Mestarista, miehestä, jonka Paavo Haavikko nosti Suomen kirjallisuudessa Aleksis Kiven rinnalle ja jota Veijo Meri piti Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäisenä realistisena kirjailijana. Pentti Haanpää (1905-1955) on suomalaisen novellin mestari. Urallaan hän koki loistavan nousun, raskaan kustannuspaitsion ja paluun takaisin Suomen kirjallisuuden huipulle kovan taistelun jälkeen. Hänen tuotantonsa julkaisemista yritettiin estää hänen elinaikanaan ja vielä hänen kuoltuaankin.

   
         
 

Merja Leppälahti : Karjala sydämessä : Ulla Mannonen Kannakselta

Kirja kertoo elämästä Karjalankannaksella 1800-luvulta siihen saakka, jolloin jatkosodan jälkeen Kannas piti luovuttaa Neuvostoliitolle. Kirjan keskeisenä henkilönä on itseoppinut kansanperinteen kerääjä Ulla Mannonen. Hän (1895-1958) oli monessa mielessä hyvin poikkeuksellinen nainen. Tyttönä janosi kirjoja ja koulutusta, mitä monet pitivät tuohon aikaan naiselle turhana. Aikuisena taas kirjoitti lehtiin, keräsi kansanperinnettä ja vanhoja esineitä, otti kansatieteellisiä valokuvia - kaikki toimia, jotka eivät ilman muuta sovi 1900-luvun alun maalaisnaisen kuvaan. Niinikään hän synnytti ja kasvatti lapsensa olematta naimisissa.Mannosen syntyessä 1800-luvun lopulla Kannaksella elettiin vielä vanhassa, perinteisessä maaseutuyhteiskunnassa. Pietarin läheisyys teki kuitenkin kannakselaisten arjesta monipuolisempaa ja paljon kansainvälisempää kuin sisä-Suomen maaseutupitäjissä. Suomen itsenäistyminen aiheutti paljon muutoksia kannakselaiseen totuttuun elämänmenoon ja jo sitä ennen modernisaatio (uudet työmenetelmät, koneet, sähkö, puhelin, autot, uudet vaatemuodit, kansanvalistus) oli alkanut muuttaa perinteistä maaseudun elämää myös Kannaksella. Kirja sisältää runsaasti kannakselaista kansanperinneaineistoa sekä myös Ulla Mannosen 1930-luvulla ottamia valokuvia.

   
         
 

Jari Kolanen, Hannele Tilles : Tuikkivien tähtien varjosta : Alvar Kolasen valokuvia

Alvar Kolanen (1921-2007) oli mainosvalokuvaaja, joka kuvasi suomalaisia viihde- ja muotimaailman tähtiä 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Kolasen uraa suomalaisten viihdetähtien parissa seuranneet Kolasen lapset, Hannele Tilles ja Jari Kolanen, ovat kirjaprojektin takana. Rinnan Kolasen valokuvien kanssa kulkee Tilleksen teksti, joka kuvaa asiantuntevasti, lämpimästi ja humoristisesti suomalaisen viihde- ja musiikkimaailman värikkäitä persoonia, myrskyisiä käänteitä sekä miestä, joka ikuisti tämän kaiken kamerallaan.

   
         
 

Ari Väntänen : Michael Monroe

Michael Monroe on Suomen rocktaivaan kiintotähti, multi-instrumentalisti ja supertähtien esikuva, joka singahti maailmanlaajuiseen kulttisuosioon Hanoi Rocksin keulakuvana ja kiertää nyt maailmaa timantinkovan bändinsä kanssa. Koko elämänsä ajan Monroe on ollut tinkimätön oman tiensä kulkija. Kosmos on koulinut poikaansa kovin käsin, mutta aallonpohjissakin hän on aina katsonut tähtiin. Elämäkerrassaan Michael Monroe avautuu rikkaan elämänsä vaiheista. Ainutlaatuinen asema kulttitähtien kulttitähtenä on avannut hänelle lukemattomia ovia, mutta hän ei ole koskaan sokaistunut tähteyden gloriasta vaan on pitänyt pään kylmänä ja sydämen lämpimänä.  Tämä päivitetty painos kattaa myös Monroen vuodet 2011-2014 kultalevyineen ja televisiotähteyksineen

   
 

Pertti Rajala : Hyvät, pahat ja rohkeat : 30 maailmanhistorian merkkihenkilöä

Hyvät, pahat ja rohkeat -kirja sisältää 30 maailman historian kulkuun vaikuttaneen henkilön elämäntarinaa. Mukana on hallitsijoita, poliitikkoja, tiedemiehiä ja taiteilijoita sekä uskontojen perustajia ja uudistajia. Kirja alkaa Egyptistä faarao Ramses II:n elämäntarinalla ja päättyy nobelisti Aung San Suu Kyi:n elämäntarinaan. Jokainen kirjassa mukana oleva henkilö on ollut elämässään poikkeuksellisen rohkea ja luonut jotain uutta, hyvää tai pahaa. Eämäntarinat ovat aikajärjestyksessä. Näin ne välittävät myös tietoa maailman historian yleisistä suurista tapahtumista.

   
         
 

Päivi Tapola, Mikko Karjalainen : Mannerheimin haastaja

Nuorelle lakimiehelle Harald Öhquistille tärkeintä oli Suomen itsenäisyystaistelu, ja niin hän lähti ensimmäisten mukana Saksaan jääkärikoulutukseen. Suomen itsenäistyttyä hän jäi kehittämään maalle armeijaa ja aloitti tarmokkaasti sotilaskoulutuksen. Talvisodassa Öhquist johti II Armeijakuntaa Karjalan kannaksella, mutta joutui vastahyökkäyksen epäonnistuttua ylipäällikön epäsuosioon. Jatkosodassa hän toimi Hitlerin päämajassa yhdysupseerina ja sai myöhemmin komentoonsa Kannaksen Ryhmän, mutta suurhyökkäyksen alla Mannerheim siirsi hänet koulutuksen tarkastajaksi. 

   
         
 

Panu Rajala : F. E. Sillanpää: Nobel-kirjailijan elämä 1888-1964

F. E. Sillanpään elämäkerta on elämänläheinen kuvaus Suomen ainoasta Nobel-kirjailijasta. Teos kertoo Sillanpään monivaiheisesta, myrskyisästä, syvien kriisien ja nousuvaiheiden täyttämästä urasta. Esiin tulee suomalaisen kirjailijan koko onni ja kurjuus, luovan innoituksen hetket suuren perheen ja vyöryn tavoin kasvavan velkataakan puristuksessa, kunnes kauan tavoiteltu palkinto hänet katharsiksen tavoin vapauttaa. Kirjailija Panu Rajalan siekailematon ja samalla kunnioittava kuvaustapa tuo kipsikuvaksi jähmettyvään suurmieheen uudenlaista särmää ja elinhermoa. Yhden kirjailijakohtalon kautta teos heijastaa Suomen yhteiskunnallista ja aatehistoriallista kehitystä autonomian ajoista itsenäisyyteen, sotiin ja selkiytyvään, muistelevan nostalgian täyttämään rauhan aikaan.

   
         
         
         
         
         

 

,Ascending ,Descending

More editions/formats:
1309345
Author: Salomaa, Markku, kirjoittaja
Year: 2020
1308450
Author: Lehtonen, Maija
Year: 1958
1307000
Author: Lehtolainen, Leena
Year: 2004
1307001
Author: Lehtolainen, Leena
Year: 2004
1287932
Author: Ahtola-Moorhouse, Leena, kirjoittaja
Year: 2020
1305055
Author: Yrjölä, Timo, kirjoittaja
Year: 2020
1286844
Author: Rajala, Panu, kirjoittaja
Year: 2020