Mika Honkalinna : Korppiretki

Kiitetty luontokuvaaja Mika Honkalinna vie lukijan kahdelle korppiretkelle. Toisessa äijärevohka tekee viikon mittaisen reissun tarkoituksenaan rengastaa korpinpoikasia, kun taas toinen kertoo Honkalinnan omasta elämänmittaisesta korppiretkestä, johon sekoittuu lapsuusmuistoja, nykyhetkeä sekä oman luontosuhteen pohtimista. Korppiretken keskiössä ovat häikäisevät valokuvat korpeista. Honkalinna maalaa kuvan joskus vainotusta, mutta samalla mystisestä, älykkäästä a sosiaalisilta kyvyiltään vivahteikkaasta linnusta. Korppeja seuraamalla käsitys myös Homo sapiensista voi tarkentua.

         
     

Lasse Kylänpää : Linnuntie

Millainen on muuttolintujen tuhansien kilometrien matka yli merien, vuoristojen ja autiomaiden? Lasse Kylänpää otti kameran kainaloonsa ja lähti ottamaan selvää, kuinka eri lintulajit tämän kaiken selvittävät. Tuloksena henkeäsalpaava kuvakirjan ja matkakertomuksen synteesi. Tuosta tiestä tuli pitkä myös tekijälleen, sillä kiuru, peippo, västäräkki ja haarapääsky johdattivat Kylänpään Egyptiin, Espanjaan, Etelä-Afrikkaan, Liettuaan, Maltalle, Puolaan ja Viroon. Kun ihminen puhuu linnuntiestä, hän tarkoittaa viivasuoraa taivalta. Lintujen on kuitenkin mahdotonta lentää linnuntietä, koska ne joutuvat selviämään säälimättömistä säärintamista ja ihmisen asettamista ansoista. Miljoonat jäävät matkalle. Jokainen keväällä Suomeen palaava muuttolintu on tarina selviytymisestä.

         
     

Jorma Luhta : Vaeltajat

Taivaltaminen, matkojen taittaminen kävellen, on kautta aikojen kuulunut olennaisesti jokapäiväiseen elämäämme. Erilaiset pyhät paikat sijaitsevat vakiintuneiden historiallisten kulkureittien varrella. Kirjailija-valokuvaaja Jorma Luhta kertoo teoksessaan vaelluksista arktisella vyöhykkeellä, jonka eläin- ja kasvilajien haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen ja alati kasvavien matkailijavirtojen äärellä hän huolestuneena tarkastelee. Kirjan sivuilla vaeltavat myös sopulit, joiden taipaleella avautuu vielä nytkin tunturiluonnon, pohjoisen alkuperäiskansan kotiseudun, koko monimuotoisuus ja rikkaus.

         
     

Mervi Laaksonen : Susi

Tietokirja sudesta, sen biologiasta ja historiasta Suomessa. Kirja ihmisten suhteesta suteen, ristiriidoista, susikannan hoidosta. Susi on kiinnostava eläin. Sen levittäytyminen uusille alueille herättää hämmennystä ja jopa pelkoa, joka on luonut tietotarpeen ja kiinnostuksen sutta kohtaan. Suden biologiasta ja elintavoista kattavasti kertovaa ajantasaista kirjaa ei ole Suomessa julkaistu 2000-luvulla. Kirja on suunnattu kaikille, joille susi merkitsee jotakin. Teoksessa käsitellään suden ja ihmisen yhteiselon säröjä ja valotetaan susikysymyksen taustoja, sitä, miksi susi herättää niin voimakkaista tunteita. Teos kokoaa yhteen ja popularisoi uusimman ekologisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimustiedon.

         
     

Heikki Willamo : Vuosi metsässä

Valokuvaaja-kirjailija Heikki Willamo vietti vuoden ajan mahdollisimman paljon aikaansa rauhoitetussa eteläsuomalaisessa metsässä, valokuvasi ja tutki metsää ja sen lajistoa, nautti kiireettömistä metsäpäivistä ja värjötteli hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää. Tekstissään Willamo pohdiskelee metsää juuriensa kasvualustana ja kulttuuriperintönä. Miksi niin moni sanoo saavansa sielulleen parhaan rauhan juuri metsässä? Millä tavalla metsän eläimet sopeutuvat elämään ihmisen metsässä? Mitä eläimet merkitsevät ihmiselle?

         
     

Pentti Väänänen : Metsä josta itseni löysin

Valokuvateos koostuu 1950-1980 -luvuilla Pentti Väänäsen Ilomantsin savotoilla ja metsätöissä ottamista valokuvista, kuviin tallennetuista tarinallisista kuvateksteistä sekä näiden vuosikymmenten metsätaloutta valottavista artikkeleista. Teoksen pääpaino on noin 200 Väänäsen ottamassa korkeatasoisessa valokuvassa, jotka kertovat elämästä ja arjesta itäsuomalaisissa metsissä taitavan ja tarkkasilmäisen havainnoijan dokumentoimana. Valokuvien kuvatekstit ovat Väänäsen itsensä kirjoittamia. Näissä pienissä tarinoissa hän ikään kuin itse vie lukijan siihen hetkeen, aikaan ja paikkaan, jossa kuvat ovat tallentuneet. Epilogi sitoo teoksen nykyhetkeen, mitä näille työmaille kuuluu nyt, millainen on niiden - ja yleensä suomalaisen metsän - merkitys tulevaisuudessa.

         
     

Ville Suhonen, Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen : Metsän tarina

Kirja raottaa pohjoisen ihmisen muinaisia metsäkokemuksia ja myyttisiä uskomuksia. Näiden kautta esiintyvät kirjan päähenkilöt, metsän lukuisat asukkaat , sekä myös pieneliöt, sienet, kasvit, kivet ja kalliot että satojen vuosien ikäiset puut, joilta ennen vanhaan kysyttiin neuvoa ja pyydettiin suojelusta. Kirjan tekstit on luonut elokuvaohjaaja, kirjailija Ville Suhonen. "Metsän tarina" on elämyksellinen luontokirja vanhan metsän elämästä. Se perustuu huikean menestyksen saavuttaneeseen luontoelokuvaan. Kirjan kuvaajat, palkitut Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen, ovat vuosia seuranneet eteläkarjalaisen metsän elämää ja taltioineet sen ainutlaatuisia hetkiä.

         
     

Teppo Korhonen : Aita : Perinteiset aidat ja portit

Viljelysten aitaaminen ja aitojen huolto oli aina 1900-luvun alkupuolelle asti suuri osa maatalousyhteisön vuodenkiertoa ja valtaisa ponnistus. Aidat rajasivat pellot omistuksen mukaan mutta ennen kaikkea pitivät vapaasti laiduntavan karjan ja villieläimet poissa pelloilta. Niinpä aitaamisesta oli tarkat määräykset, joiden rikkomuksia käsiteltiin käräjilläkin. Teos kertoo aidan ja aitaamisen historian ja kulttuurihistorian, erilaiset aitatyypit ja aidanrakennustekniikat - eikä aitaa ilman porttia.

         
     

Hannu Hautala : Pohjoisen taivaan alla

Kuusamon seutu on luonnonolosuhteiltaan ainutlaatuinen alue. Ensi näkemältä seutu on metsien, vaarojen, järvien, jokien ja soiden muodostama laaja erämaa-alue, jossa eläinten ja lintujen esiintymistiheydet ovat melko pieniä. Kärsivälliselle tarkkailijalleen luonto avaa ensi näkemän jälkeen kokonaan toisenlaiset kasvot: Koillismaan luonto elää ja hengittää neljän vuodenajan tahdissa. Valon täyttämät kevät ja kesä ovat kiihkeän elämän aikaa, kun taas hämärtyvä syksy ja talvi kaamoksineen ovat hiljaista levon aikaa, jota matalalla kiertävä aurinko värjää lukemattomin valon ja varjon yhdistelmiin.

         
     

Antti Leinonen : Ahman kintereillä

Ahma on eläimistömme pieni suuri salaperäinen, jonka kintereillä Antti Leinonen on kulkenut neljännesvuosisadan ajan. Hän avaa upeissa kuvissaan ja tarkassa tekstissään oven ahman tuntemattomaan mutta hämmästyttävän moni-ilmeiseen elämään ja elinympäristöön. Ahmaperheet ja yksilöt tulevat kuvaajalle tutuiksi persooniksi, mutta yllättävät vielä vuosien jälkeenkin.

         
     

Lauri Kontro : Metsäpeura

Metsäpeura eli suomenpeura, muistuttaa puolikesyä serkkuaan poroa mutta on sitä paljon tuntemattomampi eläin. Metsäpeura elää enää vain Suomessa itärajalla ja Suomenselällä Perhon seudulla sekä Venäjän Karjalassa. Suomalaisilla ja metsäpeuralla on erityissuhde, sillä esi-isämme tulivat tänne metsäpeuran perässä viimeisimmän jääkauden päätyttyä. Metsäpeuran tilanne on heikentymässä, todennäköisimmin suurpetojen määrän voimakkaan kasvun takia, ja metsäpeura tarvitsee suojelua. Täällä ilmasto olisi peuralle suotuisa toisin kuin muualla Euroopassa. Suomessa peura voi vahvistua, jos osataan ja uskalletaan tehdä oikeita päätöksiä petojensuojelussa ja metsänhoidossa.

         
     

Kirsti Manninen : Hevosvoimat

Koskettavia, vahvoja ja herkkiä hevostarinoita talleilta, raveista ja pellonpientareilta. Hevosista työssä, sodassa ja harrastuksissa. Hevoset kuljettavat tarinoissa mukanaan ihmisiä, tunteita ja moninaisia juonenkäänteitä, mutta myös Suomen historiaa ja yhteiskunnan muutosta. Kirjan tekstit ovat peräisin valtakunnallisen kirjoituskilpailun sadon parhaimmistosta

         
     

Markku Turunen : Pitkä latu : legenda suksesta

Pitkän ladun pääosassa on suksi. Se on kuvitettu teos hiihdon ja suksen kulttuurista esihistorialliselta ajalta tähän päivään saakka. Kirjassa suksi on ennen kaikkea kulttuurihistoriallinen esine, jonka merkitys jokapäiväisen käytännön elämän sujuvoittajana on ollut suuri. Pitkä latu - legenda suksesta sivuaa myös kansallisia teemoja: miksi suksi liitetään suomalaisuuteen, miksi menestyminen hiihtokilpailuissa tuntuu olevan edelleen tärkeä asia suomalaisille, miten suksen mytologia on rakentunut ja rakentuu?

         
     

Elina Kynsijärvi : Loruja keväästä ja kesästä

Loruja keväästä ja kesästä näyttää konkreettisesti, kuinka luonto hiljalleen muuntautuu talvesta kevääseen ja keväästä kesään. Kirjassa esitellään koko joukko eläimiä oravasta pohjanlepakkoon, räystäspääskystä lapinpöllöön ja telkänpojista myyrätanssia tanssivaan ketunpoikaan. Faunan lisäksi myös floora on mukana; pieni lukija voi kasvien kautta nähdä vuodenaikojen muutoksen leskenlehdessä tai "voikukan höytyvissä".

Sarjaan on ilmestynyt myös: Loruja ötököistä, Loruja linnuista ja Loruja nisäkkäistä.

         

 

,Nouseva ,Laskevasti

1296526
1288051
Tekijä: Kotila, Pirkko, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2019
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1283704
Tekijä: Pitkänen, Jyrki
Vuosi: 2019
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1276319
Tekijä: Kuisma, Juha, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1108432
Tekijä: Kivirinta, Marja-Terttu, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1262944
Tekijä: Seppänen, Mervi M., kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2019
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1228428
Tekijä: Luhta, Jorma, valokuvaaja
Vuosi: 2018
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1242268
Tekijä: Bäcklund, Anne, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys