Erämaailma 2016-2017

Eräharrastajan perinteikäs vuosikirja Erämaailma vie tänä vuonna muun muassa poromiesten matkaan Lapin tuntureille, lippauisteluun Ivalon Sotajoelle ja impalanmetsästykseen Etelä-Afrikan jahtialueille. Eräjutuissa päästään myös harjoittamaan syvänmerenkalastusta Beringinmerellä, uppoutumaan perhonsidonnan lumoihin ja metsästämään unohtumatonta metsoa lumituiskussa. Asia artikkeleissa kerrotaan perinteisen puujousen käytöstä metsästyksessä ja Tenon kalastussäännön muutoksesta. Teoksessa on mukana monta tuttua eräkirjailijaa: Markku Hirvonen, Matti Kettunen, Jorma Koski, Martti Peltomaa, Seppo Saraspää Kirjan viimeistelevät upeat, tarkat valokuvat, joihin on tallentunut eräelämää aidoimmillaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kangas, Päiviö; Tapiolan vainioilla

Unohtumattomia erätarinoita Sisä-Suomen soilta Selkämeren ulkosaaristoon.  Keskeisessä roolissa ovat jahtiporukoitten jutustelut ja metsästystilanteiden kuvailu, mutta Kangas tarkkailee ympäröivää luontoakin kertoillen lempeästi myös jahtikoiristaan. Tapiolan vainioilla käsittää valittuja tarinoita hirvimetsältä jänismetsälle ja lintumetsältä ulkosaariston hylkeenpyyntiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henriksson, Ralf; Latvametso : eränovelleja

Miltä tuntuu sihdata latvametsoa tähtäinristikon takaa tai nähdä mustia teeriä tasapainottelemassa rauduskoivuissa näpsien ritvastoa? Onkohan kainuulainen ukkometso arkiintunut usvaisena syysaamuna? Ovatko teerikukot alkaneet jo parveilla suurrämeellä? Tekijä vie lukijan itäiseen Lieksaan erämaajoelle pyytämään vesilintuja kanootilla liikkuen. Samalla selviää, miltä ranskalaisesta tuntuu päästä ampua räikyttämään sorsia iltalennolla, jouhisorsiakaan unohtamatta.  Jäniksiä pyydetään vanhan ajan lumitalvena, jolloin selviää myös aaveajon arvoitus ja miten jäniksen kiertäminen onnistuu yhdenpuun metsäsuksilla liikkuen. Totuuspohjainen eränovellikokoelma sisältää myös ikimuistoisia hirvijahteja, jotka päättyvät usein odottamattomalla tavalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kettunen, Matti;  Kalavesiltä ja karhumailta

Isän ja pojan kalareissu hyisellä Höytiäisellä. Tenon elokuista taikaa. Loppusyksyinen metsästysreissu ja tarinointia nuotiotulilla. Paluu lapsuuden virvelikalastukseen. Matti Kettunen kuvaa kokoelmassaan Kalavesiltä ja karhumailta elävästi ja todenmakuisesti kalamiehen arkea ja juhlaa. Kokoelma sisältää myös joitakin metsästystarinoita.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirvonen, Markku; Teerenpelit

Viisikymppinen mies lähtee vielä kerran Kilpisjärven vaellukselle elämänmurjoman lapsuudenkaverin kanssa. Kalastaja kohtaa jalkansa loukanneen ja nälkäisen karhun. Yölliselle rakotulelle eksyy Venäjän rajan ylittänyt turvapaikanhakija. Kannakselta paennut evakkopoika opettaa isäntäväelleen uuden tavan pyydystää teeriä. Markku Hirvosen yllättävissä ja vahvatunnelmaisissa tarinoissa eränkäynnin ympärille kietoutuu elämän koko kirjo. Teerenpelit on omaperäisenä eräkirjailijana tunnetun Hirvosen kolmas erätarinakokoelma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alamaunu, Reijo; Isoisän ysiykkönen : eränovelleja

Keminmaalaisen Reijo Alamaunun esikoiskokoelma kuljettaa lukijaa venäläisen sotilaskiväärin M91 omistusvaiheiden mukana. Kun saalis on tärkeä, keinotkin vaihtelevat ja onni koettelee eränkävijää joskus myös virkavallan asussa.