Ilmola, Ilkka: Moskun mailla

Legendaarisen pyyntimiehen mailla juttu luistaa, ja tenhoavat erätarinat herättävät Lapin luonnon eloon. Kanalintujen metsästys yhdessä Suomen pystykorvan kanssa on eränkäyntiä parhaimmillaan. Ilkka Ilmola on kulkenut Metsä-Lapin lintumailla sekä sotilaana että siviilinä jo 35 vuoden ajan. Kenraalin ja hänen jahtikavereidensa erämaita ovat Koitelaisen ja Vintilän kairat, Lokan perät, Sorvortan seudut ja Yläperän tunturikoivikot. Näissä maisemissa vaelsi aikoinaan myös Mosku, tunnettu, joskus jopa pelätty erämaiden kasvatti.

       
   

Neuvonen, Veikko: Suomalainen maisema

Suomalaisilla on läheinen suhde luontoon; ainutlaatuinen luonto ja maisema ovat suomalaisuuden peruspilareita. Suomalainen maisema on hyvinkin erilainen Järvi-Suomessa, saaristossa ja Lapissa. Kullakin alueella on omat erityispiirteensä, ja ne eroavat toisistaan selvästi. Järvet, joet, metsät, saaristo - kaikilla on ollut suuri vaikutus Suomen kehittymiseen ja suomalaiseen identiteettiin. Me osaamme arvostaa ja kunnioittaa luontoa ja sen tuomia mahdollisuuksia. Suomalainen maisema - Järvien Suomi -kirjassa yhdistyvät suomalaisten ammattiluontokuvaajien huippukuvat ja luontotoimittaja Veikko Neuvosen asiantunteva teksti kokonaisuudeksi, joka tuo hienolla tavalla esiin Suomen järviluonnon historian ja kehityksen

       
   

Hautala, Hannu: Metsän poika

Hannu Hautala on luonnonsuojelija, kirjailija ja maamme luontovalokuvauksen todellinen grand old man. Metsän poika valaisee Hannu Hautalan pitkää uraa vuodesta 1966, jolloin hän otti ensimmäisen merkittävän valokuvansa. Hautala on valinnut kirjaan yhden valokuvan jokaiselta valokuvausvuodeltaan ja varustanut ne kuvaustilanteesta kertovilla teksteillä. Kirja on paitsi luontokuvakirja myös elämäkerta ja katsaus suomalaisen luontovalokuvauksen historiaan.

       
   

Kettunen, Matti: Unelmalohia ja lohiunelmia

Hauenkalastusta iskukoukuilla mökkireissun kalakeittotarpeiksi, lohensoutua suurlohien toivossa Tenolla, ahvenenpilkkijän leppoisaa arkipäivää... Matti Kettunen kuvaa tarinoissaan mukaansatempaavasti kalastusharrastuksen monia eri puolia ja elämää kalavesillä.

       
   

Pitkänen, Urpo: Juonikas kettu

Urpo Pitkänen on pitkän linjan kirjoittaja, jonka eränovelleja on julkaistu vuosikymmenien aikana runsaasti muun muassa Eränkävijässä sekä Metsästys ja kalastus -lehdessä. Kirjoittajan erähenkisyys paljastuu jo nuoren opettajan työpaikan hakemisessa. Tärkeimpänä hakukriteerinä hänellä oli rajaseutu Pielisestä pohjoiseen. Elämyksiä Kuhmossa tuovat ainakin hankihiihdot erämaajärville, lahnanpyynti, ensimmäiset peurahavainnot ja karhunpentujen puusta laskemisen todistaminen. Teoksessa on kokoelma Pitkäsen ennen julkaisemattomia tarinoita kalastuksesta erämaalammilla ja -järvillä, kanalintujen metsästyksestä ja havainnoista rajaseudun Elimys- ja Juntinsaloilla sekä hirven metsästyksestä syksyisillä jahtimailla.

       
   

Suhonen, Ville: Metsän tarina

Kirja raottaa pohjoisen ihmisen muinaisia metsäkokemuksia ja myyttisiä uskomuksia. Näiden kautta esiintyvät kirjan päähenkilöt, metsän lukuisat asukkaat: palvotut karhut ja hirvet, mystiset käärmeet ja pöllöt, salaperäiset muurahaiset, sammakot, liito-oravat ja ilvekset, muinaiset sielulinnut kuukkeli, palokärki ja monet muut. Keskeisessä roolissa ovat myös metsän pieneliöt, sienet, kasvit, kivet ja kalliot sekä satojen vuosien ikäiset puut, joilta ennen vanhaan kysyttiin neuvoa ja pyydettiin suojelusta. Pyhiä puita kunnioitettiin eikä koskemattomassa metsässä oksaakaan saanut katkaista. Kirjan tekstit on luonut elokuvaohjaaja, kirjailija Ville Suhonen, joka tunnetaan mm. Poika ja ilves -elokuvan ja -romaanien tekijänä. "Metsän tarina" on elämyksellinen luontokirja vanhan metsän elämästä.

       
   

Erämiehet kertovat

Metsästys ja Kalastus -lehti täytti 100 vuotta marraskuussa 2011. Lehti on seurannut niin metsästyksen kuin kalastuksenkin kehitystä maassamme. Se on ollut myös eräkulttuurin vaalija ja usein eräkirjailijoidemme ensimmäinen julkaisukanava. Juhlavuoden antologia koostuu noin 30 erätarinasta - kultakin kymmenluvulta on muutaman eri kirjoittajan eräkertomus. Mukana on myös lyhyt kuvaus eräkirjallisuutemme olemuksesta ja kehittymisestä sadan vuoden aikana sekä kunkin kirjoittajan esittely. Mauri Soikkanen on tunnettu toimittaja ja eräkirjailija.

       
   

Luhta, Jorma: Vaeltajat

Taivaltaminen, matkojen taittaminen kävellen, on kautta aikojen kuulunut olennaisesti jokapäiväiseen elämäämme. Erilaiset pyhät paikat sijaitsevat vakiintuneiden historiallisten kulkureittien varrella. Kirjailija-valokuvaaja Jorma Luhta kertoo teoksessaan vaelluksista arktisella vyöhykkeellä, jonka eläin- ja kasvilajien haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen ja alati kasvavien matkailijavirtojen äärellä hän huolestuneena tarkastelee. Kirjan sivuilla vaeltavat myös sopulit, joiden taipaleella avautuu vielä nytkin tunturiluonnon, pohjoisen alkuperäiskansan kotiseudun, koko monimuotoisuus ja rikkaus.

       
   

Leinonen, Antti: Ahman kintereillä

Ahma on eläimistömme pieni suuri salaperäinen, jonka kintereillä Antti Leinonen on kulkenut neljännesvuosisadan ajan. Hän avaa upeissa kuvissaan ja tarkassa tekstissään oven ahman tuntemattomaan mutta hämmästyttävän moni-ilmeiseen elämään ja elinympäristöön. Ahmaperheet ja yksilöt tulevat kuvaajalle tutuiksi persooniksi, mutta yllättävät vielä vuosien jälkeenkin.

       
   

Willamo, Heikki: Vuosi metsässä

Valokuvaaja-kirjailija Heikki Willamo vietti vuoden ajan mahdollisimman paljon aikaansa rauhoitetussa eteläsuomalaisessa metsässä, valokuvasi ja tutki metsää ja sen lajistoa, nautti kiireettömistä metsäpäivistä ja värjötteli hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää. Kirjan syvän tummanpuhuvat, mykistävän maalaukselliset mustavalkokuvat tuovat metsän kauneuden dramaattisesti esiin. Tekstissään Willamo pohdiskelee metsää juuriensa kasvualustana ja kulttuuriperintönä. Miksi niin moni sanoo saavansa sielulleen parhaan rauhan juuri metsässä? Millä tavalla metsän eläimet sopeutuvat elämään ihmisen metsässä? Mitä eläimet merkitsevät ihmiselle?

       
   

Hirvonen, Markku: Metsotaistelu

Puukon lipsahdus tiettömien taipaleiden takana tunturissa, hengenvaara koskessa, jänismetsästystä kaupungissa, yllättävä saalis pitkässäsiimassa, hullu metso... Uuden sukupolven eräkirjailija Markku Hirvonen uppoutuu eräkokemusten maailmaan verevällä ja tuoreella otteella. Metsotaistelun 13 novellia käsittelevät niin kalastusta, metsästystä kuin erälläkävijöiden elämääkin monelta eri kantilta.

       
   

Kovalainen, Kari: Armoton taivas

Olli ei ole löytänyt paikkaa elämässä. Hän on etsinyt sitä epätoivoisesti betonikanjoneista, mutta herää aamuun kasvot  verillä ja pakenee jokaista syliä, joka hänelle avautuu. Painajaiset eivät jätä häntä rauhaan. Hän tajuaa, ettei tunne tässä maailmassa ketään. Hän jättää taakseen kaiken ja lähtee etsimään lapsuudenystäväänsä Mikkoa, joka on kadonnut Lapin erämaihin. Lapsina pojat olivat parhaita ystäviä, veriveljet. Molemmat kasvoivat väkivaltaisessa perheessä, turvaa he hakivat toisistaan, metsästä ja mielikuvituksesta. Olli vaeltaa yli soisten lakeuksien ja läpi kitukasvuisten metsien etsimässä ystäväänsä. Oppaakseen hän saa yksisilmäisen koiran. Armoton taivas on komea ja sydämeenkäyvä romaani. Kari Kovalainen on kirjoittanut modernin erätarinan, jossa voimakas luontokokemus nousee metaforiselle tasolle.

       
   

Väänänen, Pentti: Metsä josta itseni löysin

Valokuvateos koostuu 1950-1980 -luvuilla Pentti Väänäsen Ilomantsin savotoilla ja metsätöissä ottamista valokuvista, kuviin tallennetuista tarinallisista kuvateksteistä sekä näiden vuosikymmenten metsätaloutta valottavista artikkeleista. Teoksen pääpaino on noin 200 Väänäsen ottamassa korkeatasoisessa valokuvassa, jotka kertovat elämästä ja arjesta itäsuomalaisissa metsissä taitavan ja tarkkasilmäisen havainnoijan dokumentoimana. Valokuvien kuvatekstit ovat Väänäsen itsenä kirjoittamia. Näissä pienissä tarinoissa hän ikään kuin itse vie lukijan siihen hetkeen, aikaan ja paikkaan, jossa kuvat ovat tallentuneet. Epilogi sitoo teoksen nykyhetkeen, mitä näille työmaille kuuluu nyt, millainen on niiden - ja yleensä suomalaisen metsän - merkitys tulevaisuudessa.

       
 

Korpi, Kalevi: Jousella ja vähän muullakin

Pyyntimiehen sinisten hetkien riemua! Rehvakkaat eräjutut ja mehukkaat erätarinat laajenevat kuin varkain modernin ihmiselon sarkastisiksi sivuhuomautuksiksi. Nuorukaisena hankittu Colt kirvoittaa hauskoja muistoja äidin siunailemista hauenpyyntimenetelmistä. Upanisadien neuvot ovat tarpeen, kun jalkamiehen pääsemättömillä rimpisoilla pitää osua ovelaan padonrakentajaan. Yöllisillä taipaleilla mieleen muistuvat niin ensimmäiset eräretket isän jalanjäljissä, emottomaksi jäänyt fasaaninpesä kuin kirveenkoskemattoman kuusikon talvinen kauneus. Jousella ja vähän muullakin on A. E. Järvisen, erätarinoiden kruunaamattoman kuninkaan, hengessä kirjoitettuja kertomuksia elämänriemusta.

       
   

Tuominen, Erkki: Sumuhanhia

Isän ja pojan eräreissuja, eriluonteisia suomenpystykorvia, vaellusta saloilla, taitoa vaativaa hanhenmetsästystä... Sumuhanhia-kokoelman novelleissa kokenut eränkävijä ja eräkirjailija pohtii, mitä metsä metsämiehelle merkitsee, miten eräinen elämäntapa siirtyy sukupolvelta toiselle ja millainen on erämiehen ja hänen uskollisen koiransa suhde. Eräkirjailijana Tuominen on mestarillinen tunnelmakuvaaja, joka vangitsee niin yksinäisen erämiehen kahvitulille pyrähtäneen kuukkelin vierailun kuin sitkeyttä ja taitoa vaativan näätämetsästyksen vaiheet.

       
   

Saraspää, Seppo: Lintukoiran ikävä

Ansioituneen kirjailijan erätarinakokoelma kuvaa hienovireisiä katkelmia ja käännekohtia ihmisten arjesta. Kehystarinat vievät riista- tai lintujahtiin, kalaretkelle tai marjamättäille, mutta kirjailijalle tyypilliseen tapaan kyse on paljosta muustakin. Ikääntymisestä, kaiken tarkoituksesta. Ystävyydestä, yhteisöllisyydestä. Yksinäisyyden tarpeesta. Naisen ja miehen erilaisuudesta. Luonnon haavoittuvuudesta mutta myös uusiutumiskyvystä. Kokoelmaa leimaavat eksistentiaalinen ihmettely, luopumisen tunne ja kiitollisuus. Pisteliäs huumori keventää tunnelmaa - rempseä tarina rajavartioasemalta piristää erilaisuudellaan, hilpeä hillaretken kuvaus kirvoittaa hymyn huulille.

       
   

Peltomaa, Martti: Ristikettu

Menneiden aikojen metsänkäyntiä, kalastusreissuja ja muuta elämänmenoa kuvataan Ristiketun novelleissa arvostavan nostalgisesti mutta realistisesti. Mukana on niin poikien ensimmäisiä itsenäisiä metsästysreissuja, kananmunien haudottamista variksilla kuin rajavartijoiden elämää. Läsnä on myös Peltomaan tunnusmerkiksi muodostunut lempeä, salaovela huumori.

       
   

Madetoja, Milla: Erätulilla

Yle TV2:n Erätulilla on enemmän kuin vain televisio-ohjelma. Se on instituutio, joka on 20-vuotisen historiansa aikana  kerännyt tietoa, kuvia ja tarinoita suomalaisesta eräelämästä. Sen tekijöille eräelämä on elämäntapa, ei vain työ. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyneessä, eri vuodenaikoihin jaetussa kirjassa kerrotaan toimittajien värikkäitä kokemuksia erämatkoilta ja tietenkin hauskoja ja väkeviä tuntemuksia ohjelman teosta. Tv-juttujen ulkopuolelle jää aina paljon asiaa ja anekdootteja. Niinpä tässä kirjassa on eräkokemusten rinnalla myös kompurointeja ja läheltä-piti -tilanteita! Sivuilla esitellään myös Suomen kansallispuistoja ja tarjotaan matkan varrelta mukaan tarttuneita reseptejä herkullisiin eräruokiin. Jari Salosen tunnelmalliset kuvat toistavat Suomen upeaa luontoa, joka on haastanut ohjelman tekijät vuosien varrella aina uudelleen.

       
       
       
       
       

 

1336881
Tekijä: Lidman, Hans
Vuosi: 1970
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
Muut kappaleet tai painokset ja aineistolajit:
1336948
Tekijä: Hahl-Marjokorpi, Teuvo
Vuosi: 1963
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1333664
1332777
Vuosi: 1961
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1332778
Tekijä: Ylänne, Yrjö
Vuosi: 1968
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1332671
Tekijä: Jokinen, Allan
Vuosi: 1970
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1331600
Tekijä: Huovinen, Veikko
Vuosi: 1967
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1331613
Vuosi: 1968
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1331623
Tekijä: Huovinen, Veikko
Vuosi: 1962
Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
1331625
Tekijä: Huovinen, Veikko
Vuosi: 1957
Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Annettuja pisteitä Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys